Jak otworzyć kokosa?

Kokos to owoc palmy kokosowej, który doskonale odnalazł się zarówno w przemyśle spożywczym jak i kosmetycznym. Sam owoc kokosowy jest pełen wartości odżywczych, ponieważ zawiera on błonnik, wiele witamin a nawet zdrowe tłuszcze – nasycone kwasy tłuszczowe. W jego składzie odnajdziemy też potas, magnez i fosfor, jest też źródłem kwasu foliowego. Ze względu na małe cząsteczki, tłuszcze zawarte w kokosie są bardzo szybko metabolizowanie, przez co owoc ten jest często polecany w rożnego rodzaju dietach.

Ze względu na wiele drogocennych właściwości, kokos jest szeroko wykorzystywany i lubiany. Jego popularność przyczyniła się do tego, że możemy go kupić praktycznie w każdym sklepie bez względu na porę roku.

Często zastanawiamy się jak otworzyć kokosa. Przede wszystkim musimy mieć na uwadze, że to bardzo twardy owoc, dlatego zabierając się za jego otworzenie trzeba wiedzieć jak to zrobić. Pomocne w tym będzie dokładne obejrzenie naszego owocu.

Na skorupie kokosa znajdziemy 3 ciemne „oczka” i właśnie w jednym z nich należy zrobić dziurę przy pomocy np. korkociągu. Jeżeli nie mamy korkociągu możemy użyć ostrego noża, jednak wymaga to dużej uwagi. W kokosie, jedno „oczko” jest zawsze miększe od pozostałych, lecz pomimo tego przy otwieraniu nie obędzie się bez użycia siły. Jak zwykle najtrudniej jest zacząć, ponieważ należy bardzo mocno nacisnąć na kokos, aby wbić korkociąg czy nóż. Jeżeli już uda nam się wbić, wówczas należy wkręcać korkociąg tak, jakbyśmy chcieli otworzyć wino. Niestety, ale z użyciem noża jest zdecydowanie trudniej. Następnie przez wywiercony otwór, wylewamy wodę kokosową do miseczki (można ja wypić lub wykorzystać do gotowania). Po usunięciu wody kokosowej, skorupkę kokosa możemy rozbić na pół. Najprościej jest użyć w tym celu młotka i jego wąską stroną uderzać w kokos (dokładnie po jego średnicy), obracając go po każdym uderzeniu. Zazwyczaj wystarczy kilka uderzeń, by kokos był otwarty. Teraz pozostaje już tylko wyciągniecie środka owocu, z którego możemy przygotować np. wiórki kokosowe.

Innym sposobem otwierania kokosa jest włożenie go do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i pieczenie przez około 30 minut. W trakcie pieczenia kokos powinien pęknąć. Jeżeli pęknie szybciej, należy go natychmiast wyjąć, z kolei jeżeli nie pęknie, wówczas trzeba go wyciągnąć równo po upływie 30 minut. Kokosa pozostawiamy do ostygnięcia, a potem należy spróbować rozłupać go młotkiem lub nożem. Po upieczeniu, otwieranie kokosa będzie zdecydowanie łatwiejsze niż w przypadku otwierania go na surowo. Niektórzy stosują też metodę otwierania opartą na podgrzewaniu kokosa w mikrofalówce. Efekt jest podobny jak po jego pieczeniu w piekarniku.

Odwrotnym sposobem do pieczenia kokosa w piekarniku jest jego umieszczenie w zamrażalniku na około 12 godzin. Po wyjęciu kokosa z zamrażalnika należy użyć młotka, którym owoc trzeba opukać wokół jego krótszej osi. Owoc opukujemy poniżej i powyżej osi przecinającej kokos w połowie. Po krótkiej chwili łupina powinna pęknąć, odsłaniają całe wnętrze kokosa w nienaruszonym stanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *