Jak rozpuścić czekoladę, by cieszyć się jej smakiem? Podpowiadamy!

Prawidłowo rozpuszczona czekolada stanowi doskonały składnik wielu wypieków w naszej kuchni. Rozpuszczona czekolada nadaje się do polania ciasta, ciastek, muffinów. Służy nam także jako czekoladowa polewa do przygotowanych przez nas batoników. Rozpuszczoną czekoladę możemy także wykorzystać do owoców. Któż z nas nie lubi truskawek w czekoladzie i z bitą śmietaną? Ale aby osiągnąć pyszne danie, musimy rozpuścić czekoladę we właściwy sposób. Jak rozpuścić czekoladę samodzielnie w domu, by cieszyć się jej smakiem? Sprawdź nasze sposoby na to, jak rozpuścić czekoladę, a nie pożałujesz!

Zanim przejdziemy do wyjaśnienia, jak rozpuścić czekoladę, musimy wspomnieć, że gdy zastosujemy złą metodę rozpuszczania czekolady, będziemy musieli ją wyrzucić. Niestety, ale taka zwarzona czekolada nie nadaje się do niczego. Ostatecznie możemy spróbować uratować zepsutą czekoladę poprzez wlanie do niej odrobiny wrzątku i energiczne wymieszanie takiej mikstury. Nie zawsze jednak może okazać się to prawidłowe. Tak więc, jak widzimy to, jak rozpuścić czekoladę ma niebagatelne znaczenie.

Pierwszym sposobem na to, jak rozpuścić czekoladę, jest zastosowanie kąpieli wodnej. Ta metoda jest bardzo bezpieczna i nie pozwoli na to, by czekolada się zniszczyła. Aby użyć tej metody, musimy umieścić czekoladę w miseczce nad gorącą wodą. O czym należy pamiętać przy tej metodzie, by czekolada się prawidłowo rozpuściła? Należy stosować czekoladę dobrej jakości, bowiem może okazać się, że tańsza i gorsza czekolada nam się przypali! Poza tym dobrze jest połamać czekoladę przed kąpielą wodną. Tak przygotowana czekolada rozpuści się szybciej i nie będziemy czekać w nieskończoność, zanim uzyskamy pożądany przez nas efekt. Pamiętajmy o tym by to, jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, nie okazało się fiaskiem – gdy przez przypadek dodamy do miseczki z czekoladą wody albo mleka, czekolada może się zwarzyć. Nawet taki szczegół może niekorzystnie wpłynąć na to, jak rozpuścić czekoladę w prawidłowy sposób i zniweczyć całą naszą operację. Warto wspomnieć również o tym, że to, jak rozpuścić czekoladę białą, nieznacznie różni się od rozpuszczenia klasycznej czekolady. Na białą czekoladę niestety będziemy musieli poczekać nieco dłużej, dlatego że roztapia się ona wolniej, niż czekolada mleczna czy gorzka.

Drugim sposobem na to, jak rozpuścić czekoladę, jest rozpuszczenie jej w kuchence mikrofalowej. Aby rozpuścić czekoladę w ten sposób, umieszczamy drobno posiekaną czekoladę w szklanej miseczce. Miseczkę z kolei wkładamy do mikrofalówki. Nastawiamy średnią moc i czas na mniej więcej od 1 do 2 minut. Jeśli czekolady mamy sporo – ustawiamy mikrofalówkę na czas do 3 minut. Pamiętajmy, że im krótszy czas, tym lepiej! Po takich krótkich sesjach musimy przemieszać czekoladę i z powrotem wstawić ją na 1-2 minuty do mikrofali. Także musimy być czujni i obserwować, jak wygląda proces rozpuszczania czekolady w kuchence mikrofalowej. Może bowiem okazać się, że to, jak rozpuścić czekoladę w mikrofali, będzie zbyt trudne i lepiej będzie rozpuścić ją w kąpieli wodnej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here