Jak zresetować iPhone?

Z pewnością każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że co jakiś czas należałoby zresetować urządzenie, z którego na co dzień korzystamy. Wiadomo, że z czasem nasz telefon zaczyna coraz gorzej działać, a zbyt duża ilość niepotrzebnych aplikacji sprawia, że zacinające się urządzenie irytuje nas za każdym razem, kiedy próbujemy zrobić na nim coś ważnego.

Należy więc postarać się o to, by przywrócić urządzenie do ustawień fabrycznych, czyli wykonać twardy reset. Jest to oczywiście banalnie proste, choć nieco starszym użytkownikom smartfonów może sprawić niemałą trudność.

Jak zresetować iPhone?

Telefony z systemem iOS stają się coraz popularniejsze, co więcej – często zaczynają sięgać po nie starsze osoby, gdyż iOS jest systemem bardzo przyjaznym użytkownikom. Nie spotkamy się w nim z ogromem zaawansowanych opcji i nie musimy martwić się o to, że przez naszą nieumyślność coś zepsujemy. W iPhone dostajemy tylko to, czego potrzebujemy – i faktycznie – są to opcje, które w zupełności nam wystarczą.

Przed resetem urządzenia musimy pamiętać, żeby wszystkie istotne zdjęcia, dokumenty i dane zgrać sobie na komputer, tak by nie stracić czegoś, co jest dla nas ważne. Musimy wiedzieć, że po resecie nie ma odwrotu. Reset usuwa wszystko, co znajduje się w telefonie i przywraca naszego iPhone do stanu początkowego, czyli do takiego, jaki widzieliśmy zaraz po wyjęciu telefonu z pudełka.

Wszystko, co zapisaliśmy sobie na telefonie, zostanie usunięte, więc naprawdę ważnym krokiem jest przejrzenie naszego telefonu i ocenienie, które z zapisanych danych mogą zostać usunięte, a które są nam niezbędne i których za nic w świecie nie chcielibyśmy stracić.

Kiedy już to zrobimy, możemy przejść do właściwego resetu urządzenia. Aby go wykonać, musimy wejść w „Ustawienia”, a później w „Ogólne”. To tutaj, po przewinięciu na sam dół, zauważymy zakładkę „Wyzeruj”. Kiedy ją otworzymy, zauważymy różne opcje wyboru. Możemy wyzerować wszystkie ustawienia, a także wymazać zawartość i ustawienia. W każdym przypadku będziemy musieli wpisać PIN, który wcześniej ustaliliśmy. To zabezpieczenie, którego celem jest ochrona naszego urządzenia, które mogłoby wpaść w niepowołane ręce.

Pierwsza opcja, czyli wyzerowanie wszystkich ustawień, to rzeczywiście po prostu wyzerowanie ustawień. Kliknięcie tej opcji nie sprawi, że nasze dane, takie jak zdjęcia, filmy, aplikacje itp. zostaną usunięte. Ta opcja tylko przywróci nasze ustawienia do fabrycznych.

Druga opcja, czyli wymazanie zawartości i ustawień jest twardym resetem naszego urządzenia i ta opcja faktycznie wymaże wszystko, co mamy zapisane na urządzeniu. Oprócz przywrócenia ustawień do fabrycznych, tak jak w pierwszej opcji, wymaże również wszystko inne. Kiedy zdecydujemy się na reset, będziemy mogli uaktualnić backup, czyli kopię zapasową w iCloud. Warto utworzyć taki backup, gdyż kiedy coś pójdzie nie tak, będziemy mogli wczytać backup i zacząć wszystko od nowa. Poświęćmy więc tę chwilę na stworzenie kopii zapasowej. Oczywiście, jeśli jesteśmy niecierpliwi, możemy po prostu przejść dalej i wykonać reset naszego urządzenia.

Po kliknięciu opcji „Wymaż”, przez jakiś czas będziemy widzieli czarny ekran z jabłkiem na środku, a także pasek postępu. Telefon uruchomi się kilka razy, a na końcu będzie gotowy do pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *