Robimy pyszny sos do makaronu

Kiedy wracamy zmęczeni po pracy do domu jedyne o czym marzymy, to smaczny posiłek i upragniony relaks. W ciągu tygodnia, kiedy większą część dnia spędzamy w pracy, a następnie w drodze do domu, ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę, to godzinne stanie w kuchni i gotowanie skomplikowanych dań. Oczywiście każdy z nas lubi dobrze i smacznie zjeść, ale wcale to nie oznacza, że będziemy spędzać w kuchni wiele godzin dopieszczając wyjątkowe potrawy i marząc tylko o odetchnięciu w fotelu z ulubioną lekturą.
Na szczęście jest mnóstwo prosty przepisów, które wbrew pozorów smakują obłędnie, i na pewno przypadną do gustu nie tylko nam, ale całej rodzinie. Oczywiście z reguły największymi niejadkami są dzieci i to głównie mając na uwadze ich smak przygotowujemy różne potrawy. Dlatego warto sięgnąć po sprawdzone dania, które pokochają nasi milusińscy, a i my nie będziemy musieli spędzać całego wieczora mieszając w garnkach.
Pierwszym tego typu daniem będzie oczywiście spaghetti. Wiele osób zastanawia się jak zrobić sos spaghetti do makaronu samemu, a okazuje się, ze nie ma nic prostszego. Nie musimy kupować gotowych sosów w słoiczkach lub w proszku, które są naszpikowane ulepszaczami smaku i glutaminianem. Możemy w łatwy i prosty sposób przygotować prosty i smaczny sos w zaciszu własnej kuchni. Potrzebować będziemy kilku dojrzałych, soczystych pomidorków, jeden ząbek czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, pieprz, sól i słodką paprykę do smaku, a także ulubione zioła, na przykład troszkę natki pietruszki czy kolendry. Pomidory parzymy gorącą wodą i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy je w ćwiartki i wrzucamy na patelnię lub do głębokiego garnka o grubym dnie, na którym rozpuściliśmy i rozgrzaliśmy już tłuszcz. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przykrywamy pozwalając na to, by pomidorki rozpadły się i puściły sok. Po kilku minutach mieszamy i zostawiamy bez przykrycia, aby nadmierna ilość wody miała okazję odparować. Następnie możemy dodać sproszkowaną słodką paprykę oraz nasze ulubione natki. Jeśli ktoś zapyta jak zrobić sos do makaronu w dziesięć minut, to ten przepis jest wprost idealny.
Tak przygotowanym sosem polewamy nasz makaron, a następnie możemy posypać go jeszcze parmezanem lub rukolą. Taki smaczny, lekki i efektowny obiad nie będzie zbyt ciężki na kolację, a na pewno posmakuje całej rodzinie.
Kolejny smaczny sos do makaronu składać się będzie przede wszystkim z czosnku. Jak zrobić sos szpinakowy z odrobiną czosnku? Nic prostszego. Na patelni rozpuszczamy odrobinę tłuszczu- idealnie sprawdzi się tu masło. Następnie dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i czekamy dosłownie dwie minuty, aż przyjemny zapach rozejdzie się po mieszkaniu. Obserwujmy czosnek na patelni- nie powinien się przypalić. Kolejny etap to świeże lub mrożone liście szpinaku. najlepiej, jeśli jest to młody i delikatny szpinak bez ogonków, ale dobrze rozdrobniony i mrożony szpinak również będzie pasował. Po dodaniu szpinaku przykrywamy patelnię i pozwalamy składnikom połączyć się od czasu do czasu mieszając. Jeszcze tylko pieprz, sól i odrobina śmietany i sos do makaronu gotowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *