Czy dania metodą sous vide można przygotować w domu

Przez długi czas przygotowywanie dań metodą próżniową było domeną luksusowych restauracji. Teraz jednak można skorzystać z niej również w domu, aby zaserwować całej rodzinie niezwykłe mięsa i warzywa pełne naturalnego smaku. Na czym dokładnie polega technika gotowania sous vide? Jaki sprzęt jest do niej potrzebny?

Na czym polega gotowanie próżniowe?

Technika gotowania próżniowego, czyli sous vide, co z języka francuskiego tłumaczone jest właśnie jako „w próżni”, nie jest nowa. Została ona opracowana już pod koniec XVIII wieku, jednak dopiero w ostatnich czasach zaczęła być bardzo popularna.

Gotowanie próżniowe zakłada umieszczenie produktów, głównie mięs i warzyw, w zamkniętym szczelnie pojemniku, najczęściej torebce foliowej, a następnie wolne gotowanie ich w kontrolowanej temperaturze wynoszącej od około 58 do 71 stopni Celsjusza w zależności od przyrządzanych posiłków.

Gotowanie próżniowe – jaki sprzęt jest potrzebny?

Do przygotowania dania za pomocą techniki próżniowej potrzebne będzie właściwe wyposażenie. Musi ono utrzymywać kontrolowaną temperaturę, która ma szczególne znaczenie w przypadku tej techniki gotowania.

W domowych warunkach z techniki sous vide można korzystać za pomocą poniższych urządzeń:
– termorobot – wielofunkcyjny robot termiczny
– termiczny cyrkulator zanurzeniowy, inaczej termocyrkulator
– wolnowar do gotowania metodą próżniową
– pakowarka do folii, aby właściwie zabezpieczyć produkty na czas gotowania

Powyższe wyposażenie można obecnie zakupić w wielu sklepach, między innymi w sklepach internetowych, dlatego jest ono łatwo dostępne.

Ile kosztuje wyposażenie kuchenne do gotowania próżniowego?

Aby zacząć gotować próżniowo, nie trzeba wydawać na ten cel sporej sumy. Koszty zależne są przy tym od wybranego urządzenia.

Zasadniczo najtaniej można zakupić cyrkulator zanurzeniowy do gotowania. Ten sprzęt to wydatek około 300 złotych, gdy mowa o popularnych markach. Więcej z kolei będzie kosztować wolnowar – tutaj ceny urządzeń rozpoczynają się od około 300-500 złotych. Z kolei największym wydatkiem będzie termorobot, ale warto zaznaczyć, że to wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, które nie tylko pozwala na gotowanie próżniowe, ale też przyrządzanie potraw wieloma innymi metodami. Ceny robotów zaczynają się od około 1800-2000 złotych.

Urządzenia do gotowania sous vide dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here