ak zrobić kotlety mielone?

Kuchnia polska jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata, a kotlety mielone są chyba najpopularniejszym daniem goszczącym w polskich domach.
Kotlet przygotowywany jest z mielonego mięsa, zwykle wieprzowego, ale można oczywiście wybrać mięso innego rodzaju, wszystko zleży od tego co się preferuje w swojej kuchni. Ważne jest to aby wybierając mięso upewnić się o jego świeżości. Czasami sklepy oferują klientom niezbyt świeże produkty, dlatego podstawą jest sprawdzenie terminu ważności produktu. Mówi się, że jesteśmy tym co jemy, więc starannie wybierajmy pożywienie.
Mięso należy do produktów, które szybko ulegają zepsuciu, niestety w sklepach między świeżym towarem czasami może pojawić się towar który się nie sprzedał, a co za tym idzie jest nie świeży i być może jego termin już minął, dlatego dobrze przyjrzyjmy się temu co kupujemy.
Do przygotowania kotlecików mielonych potrzeba również bułek, zwykle pszennych, ale oczywiście można pozwolić sobie na użycie innego rodzaju pieczywa. Bułeczki moczy się w mleku tak aby dobrze zmiękły.
Po za tymi dwoma składnikami potrzebujemy również jajka. Biorąc pod uwagę zdrowe odżywianie warto również zwrócić uwagę na to skąd pochodzi towar który widnieje na sklepowych pułkach.
Kwesta jajek jest niestety bardziej skomplikowana niż zwykły konsument może pomyśleć. W tym wypadku naszą uwagę powinna zwrócić klasa jaj które kupujemy. Informacja na temat jakiej klasy jajo trzymamy w dłoni znajduje się na jego skorupce. Ważna jest cyfra. Najlepszymi jajami będą jaja oznaczone cyfrą „0” ponieważ kury żyją w bardzo dobrych warunkach. Jest to hodowla ekologiczna, a co za tym idzie jest to bardzo zdrowe jajko. Najgorszym jajem będzie jajo oznaczone cyfrą „3”, z uwagi na warunki w jakich muszą żyć zwierzęta. Niestety kury żyją w niewyobrażalnym ścisku i są utrzymywane przy życiu tylko i wyłącznie dla produkcji jaj. Dlatego powinniśmy unikać zakupowania tego typu produktów, gdyż oprócz warunków w jakich muszą żyć zwierzęta , jaja które znoszą nie mają tylu zdrowych właściwości co jajo od kury z wolnego wybiegu.
Odpowiadając na pytanie- jak zrobić mielone?
Nic prostszego!
Do przygotowania mielonych potrzeba nam następujących składników:
1. Pół kg mięsa zmielonego
2. 2-3 bułki
3. jedno jajo
4. pół szklanki tartej bułki
5. 1 cebula
6. szklanka mleka
7. sól i pieprz

Bułki zalewamy mlekiem i czekamy aż dobrze zmiękną. Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na maśle. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie ze sobą mieszamy. Kotlety przed smażeniem można obtoczyć dodatkowo w bułce tartej ale nie jest to konieczne. Smażymy ok 5 minut odwracając kotleta co jakiś czas, po to aby w środku dobrze się usmażył.
Do kotletów mielonych idealnie pasują ziemniaki oraz buraczki czerwone. Chyba większość z nas pamięta to danie z dzieciństwa i chętnie wraca do niego co jakiś czas.

Kuchnia polska nie zawsze emanuje lekkostrawnością, ale smaku naszych rodzimych potraw nie da porównać z innymi kuchniami świata.
Kultywowanie polskich tradycji jest podstawą, a do tradycji niewątpliwie należy kuchnia Polska.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here