zdrowa przekąska

Aby utrzymać zdrową wagę, prawidłowe trawienie i szybki metabolizm, dietetycy radzą jeść często i w małych porcjach. Przekąski, które spożywamy w ciągu dnia, muszą być jednak zdrowe. Bułki, ciasta, frytki i cukierki to najszybsza droga do dodatkowych kilogramów. Jakie zdrowe przekąski polecają dietetycy?

Wybieramy zdrowe przekąski – zasady

Dlaczego przekąski są tak ważne dla naszego zdrowia? Plan żywieniowy, który obejmuje dwa lub trzy posiłki, może nie być najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich. Od tysięcy lat organizm przystosowywał się do częstego, ale niewielkiego spożycia kalorii. Objętość naszego żołądka jest stosunkowo niewielka, dlatego jedzenie rzadkich, bardzo dużych posiłków może powodować uczucie ciężkości. Przejadanie się nie tylko szkodzi figurze, ale również znacznie komplikuje trawienie i spowalnia metabolizm. Najlepiej jeść około pięć/sześć razy dziennie, przy tym trzema z tych posiłków powinny być małe przekąski. Możemy zjeść lekką przekąskę między śniadaniem i obiadem oraz popołudniową przekąskę między obiadem i kolacją i zjeść coś zdrowego półtorej do dwóch godzin przed snem. Nie należy jednak zastępować głównych posiłków przekąskami. Zjadanie przekąsek, które zawierają proste węglowodany, może dorowadzić do zwiększenia wagi. Przekąski powinny być więc bogate w białko i węglowodany złożone. Ich zawartość kalorii jest stosunkowo niska, niemniej jednak zapewniają energię organizmowi i kilkugodzinne nasycenie.

Jakie przekąski wybierać?

Orzechy to prawdziwy „superfood”. Prawie wszystkie odmiany orzechów zawierają dużą dawkę witamin E i B3, potas, fosfor i magnez. Orzechy poprawiają pamięć, koncentrację i wydajność. Ponadto orzechy obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko zawału serca oraz korzystnie wpływają na pracę narządów płciowych. Z tym produktem należy jednak uważać: orzechy dostarczają bardzo dużo kalorii. Kiedy mówimy „zdrowa przekąska”, często myślimy o jagodach lub owocach. Jednak w ich przypadku też powinniśmy być ostrożni. Oczywiście, prawie wszystkie owoce i jagody są zdrowe, bogate w błonnik, witaminy i minerały. Niektóre z nich, takie jak winogrona, banany, figi, mango i wiśnie, są d bogate w cukier. Warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na owoce o niskiej zawartości cukru: grejpfrut, arbuz, truskawki, żurawinę. Razem z owocami warto wspomnieć o warzywach. W ich przypadku ograniczenia są znacznie mniejsze. Warzywa, zarówno surowe, jak i gotowane, są bogate w błonnik, witaminy i przeciwutleniacze. Jeżeli zależy nam na zwiększeniu ilości warzyw w naszej diecie, możemy wybrać opcję, jaką jest dieta pudełkowa Bielsko-Biała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here