Ananas to bardzo popularny owoc, szczególnie ceniony za swoje walory smakowe. Łatwa dostępność przez cały rok sprawia, że jest chętnie kupowany. Dodatkowo jego charakterystyczny smak i zapach powodują, że owoc ten ma wielu miłośników.
Ananas to także nieocenione źródło błonnika. Co więcej, owoc ten charakteryzuje się niską wartością energetyczną, przez co bardzo często polecany jest w dietach odchudzających. Jego regularne spożywanie wspomaga pracę jelit i usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Duża zawartość błonnika powoduje, że zjadając ananas mamy poczucie sytości, gdyż błonnik pęcznieje w żołądku dzięki zawartości pektyn i celulozy. Ananas ma zdolność obniżania wysokiego poziomu glukozy we krwi, a zwartość wody w jego miąższu nie tylko gasi pragnienie, ale też przyczynia się do szybkiej detoksykacji organizmu, jednocześnie go nawadniając.
Bardzo ciekawym składnikiem ananasa jest enzym bromelia, który sprawia, że ananas jest bardzo skutecznym reduktorem masy ciała, ponieważ ułatwia trawienie białek, skrobi, a nawet tłuszczów. Enzym ten poprawia metabolizm organizmu, wykazując tym samym właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Bromelia posiada też inne szerokie zastosowanie np. wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakrzepom krwi, a także wykazuje działanie łagodzące ból. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, ananas znalazł tez zastosowanie w kosmetyce, jako składnik kremów stosowanych na przebarwienia czy preparatów anti-aging. Sama bromelia wykorzystywana jest do zabiegów peelingujących.
Walory smakowe i prozdrowotne to niewątpliwie jedne z najważniejszych cech tego owocu, jednak uwadze nie może ujść również jego charakterystyczny kształt i budowa. Niektóre ananasy mogą osiągnąć wagę nawet do 5 kilogramów, to z kolei sprawia, że jest to owoc uważany za trudny w obróbce. Stąd też bardzo często pojawiają się pytania jak obrać ananasa?
Otóż, metod obierania jest kilka i na pewno każdy miłośnik tego owocu znajdzie wśród nich swój ulubiony. Jednym z najpopularniejszych sposobów jest obieranie ananasa poprzez odkrajanie jego skórki. Najlepiej należy pozbyć się górnej części ananasa- tej zawierającej liście (tzw. pióropusz) oraz dolnej części (podstawy). W ten sposób trzymamy walec, który stawiamy pionowo na desce do krojenia i ścinając dookoła pozbywamy się twardej łupy. Następnie możemy pokroić go w plasterki i już jest gotowy do serwowania.
Innym sposobem obierania ananasa jest jego podzielenie na ćwiartki (po uprzednim usunięciu liści i podstawy) i wykrojenie stwardniałego środka. Środek ananasa to jego zdrewniała część, która często ma lekko gorzkawy smak. Na tym etapie należy oddzielić miąższ od skóry. Miąższ kroimy na kawałki o grubości ok. 1,5 cm i w tej formie możemy go serwować samodzielnie lub dodawać do drinków czy lodów.
Jeżeli żaden sposób nie przypadnie nam do gustu, to świetnym rozwiązaniem jest kupienie specjalnej obieraczki do ananasa. To niezwykle sprytne urządzenie za pomocą, którego możemy wykroić twardy środek owocu, a następnie obrać go ze skórki. W ten sposób po pokrojeniu ananasa otrzymujemy go w formie krążków z dziurką. Koszt takiej obieraczki to zazwyczaj kilkanaście złotych.