Dieta bezglutenowa stała się popularna stosunkowo niedawno. Początkowo została stworzona dla osób z problemami zdrowotnymi (niemogących trawić glutenu), jednak z czasem zaczęli ą stosować również zdrowe osoby i doświadczyły lepszego samopoczucia i poprawy zdrowa. W jakich sytuacjach dieta bezglutenu może być konieczna?
Dieta bezglutenu dla osób z cekalią
U osób z tą chorobą autoimmunologiczną gluten uruchamia układ odpornościowy w celu zaatakowania jelita cienkiego. Nawet śladowe ilości glutenu mogą powodować znaczne szkody. Przy powtarzających się atakach jelito cienkie traci zdolność wchłaniania niezbędnych składników odżywczych, takich jak wapń i żelazo. Z czasem u osób z nieleczoną celiakią mogą rozwinąć się poważne niedobory żywieniowe, takie jak osteoporoza i niedokrwistość wynikające z niedoboru żelaza, a także inne zaburzenia autoimmunologiczne, ekstremalne zmęczenie, bezpłodność, problemy neurologiczne oraz (choć stwierdzono to u bardzo małe grupy osób) chłoniak jelita cienkiego. Jeśli zdiagnozowano u Ciebie celiakię, leczenie polega na zastosowaniu ścisłej diety bezglutenowej. Pozwala to na wygojenie się jelita cienkiego, dzięki czemu będzie ono mogło odpowiednio wchłaniać składniki odżywcze i zmniejsza ryzyko związanych z tym problemów.
Dieta bezglutenu w celu kontrolowania opryszczkowego zapalenia skóry
DH jest formą celiakii, która powoduje, że układ odpornościowy atakuje skórę, a nie jelito cienkie. Powoduje przewlekłą, swędzącą wysypkę, która może być dość bolesna. Znamiennym objawem DH, oprócz tego, że pojawia się po zjedzeniu glutenu, jest to, że wysypka jest zwykle symetryczna – jeśli rozwiniesz wysypkę na lewym łokciu, najprawdopodobniej będziesz miał podobną wysypkę na prawym łokciu. Jeśli osoby z DH nadal jedzą gluten, mogą również zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita. Jednak po zdiagnozowaniu osoby z DH są zwykle silnie zmotywowane do przestrzegania diety bezglutenowej, aby uniknąć tych bolesnych problemów.
Dieta bezglutenu w celu zmniejszenia wrażliwości na gluten
W przeciwieństwie do celiakii i DH wrażliwość na gluten nie jest chorobą autoimmunologiczną. Przypomina to raczej nietolerancję laktozy – niezdolność do przetwarzania lub metabolizowania laktozy – z tym wyjątkiem, że w tym przypadku organizm nie może metabolizować glutenu. Osoby z wrażliwością na gluten cierpią na dolegliwości żołądkowo-jelitowe – od biegunki i wzdęć po zaparcia i objawy jelita drażliwego – ale tylko wtedy, kiedy jedzą gluten. (Z drugiej strony osoby z celiakią mogą odczuwać te objawy lub wcale nie mieć żadnych objawów). W przypadku wrażliwości na gluten nie wydaje się, aby unikanie glutenu było tak ważne dla długotrwałego zdrowia – to bardziej kwestia wyboru, aby uniknąć objawów. Okazjonalny kawałek pizzy może powodować krótkotrwały dyskomfort trawienny, ale nie uważa się, aby zwiększał ryzyko poważnych długoterminowych konsekwencji. Trzeba jednak pamiętać, że przyszłe badania mogą ujawnić więcej na temat tej stosunkowo nowej choroby i jej potencjalnych zagrożeń.
Dieta bezglutenu z Dietly.pl
Najlepszy sposób na utrzymanie diety bezglutenu, dostarczając swojemu organizmowi wszystkich najważniejszych składników odżywczych, jest skorzystanie z diety pudełkowej. Dieta bezglutenowa czeka na Ciebie na stronie dietly.pl, gdzie możesz wybrać firmę z okolicy i cieszyć się zdrową dietą pudełkową.