Amatorów spożywania smacznych potraw z całą pewnością nigdy nie zabraknie. Przemysł spożywczy stanowi ogromną gałąź biznesu, która przynosi niezwykle dochodowe zyski, nie tylko właścicielom spożywczych korporacji ale również setkom tysięcy pracowników, zatrudnionych w obszarze przetwórczym. Niestety pozytywny wpływ ekonomiczny mogą odczuć jedynie osoby będące obywatelami państw wysokorozwiniętych. Mieszkańcy tych drugich, zazwyczaj biedniejszych, posiadają jedynie możliwość nieograniczonego delektowania się smakami i aromatami przeróżnych egzotycznych warzyw i owoców. Dla przeciętnego mieszkańca kontynentu europejskiego zadanie prostego pytania: jak jeść mango, zapewne przysporzyłoby zakłopotania, gdyż wydawałoby się, iż wyglądem i sposobem spożywania przypomina nieco konsumowanie popularnego jabłka. Faktem jest, iż metoda ta jest jak najbardziej właściwa, jednak sporządzenie odpowiedniego dania z mango stanowić może nie lada wyzwanie kulinarne, co jednak w efekcie końcowym może przynieść nieocenione wrażenia smakowe dla podniebień naszych, rodziny czy znajomych. Warto byłoby się pochwalić przed znajomymi jakąś niezwykłą umiejętnością kulinarną, która mogłaby być naszą wizytówką a także tajemnicą. Przepis jednak, który potrafiłby przynieść nam sławę należy jednak pozyskać z oryginalnego i tradycyjnego źródła. W tematyce mangowego smaku, najpewniej skierować kroki w stronę dalekiej Azji, a szczególnie w krainę uśmiechu, gdzie danie to stanowi jeden z najsmaczniejszych deserów na świecie, uwielbiany przez zdecydowaną większość zagranicznych turystów odwiedzających Tajlandię. Mango wraz ze specjalnym gatunkiem azjatyckiego ryżu i dodatkiem mleczka kokosowego to niezawodna metoda na pozyskanie niezliczonej ilości smakoszy niezwykłych potraw, nie tylko w tym przypadku dzieci, ale i dorosłych. Nie ma z pewnością osoby, która po degustacji tego dania byłaby kulinarnie zniesmaczona. Wydawać by się mogło jednak, że składniki tak proste i popularne. Nic zatem trudnego, by każdy amator pichcenia potrafił zrobić takowy deser w sposób prosty i łatwy. Cała jednak tajemnica niezwykłości smakowych tkwi w sposobie przyrządzenia tegoż smakołyku. Tajowie, ludzie kochający uśmiech i nastawieni pozytywnie i przyjacielsko do przyjezdnych, odwiedzających ich kraj w celu poznania piękna krajobrazów i skosztowania przeróżnych posiłków, których jest podobno tysiące do wyboru, potrafią utrzymywać w tajemnicy wszelkie receptury i metody sporządzania. Ludzie kultury zachodniej mogą jedynie przebywając tam, podpatrzeć nieco. Warto więc, przechadzając się po ulicach Bangkoku, zwrócić szczególną uwagę na przydrożne stragany z jedzeniem, gdzie niezwykłe aromaty nie dają szans na oparcie się wszelkim pokusom konsumpcyjnym. Biorąc pod uwagę jeden z plusów, związanych ekonomicznie z niskimi cenami oferowanych smakołyków, można pozwolić sobie na skosztowanie wielu rodzajów jedzenia. Zazwyczaj każdy turysta, który spędził trochę czasu w krainie uśmiechu, dochodzi do przekonania, że tajskie jedzenie jest najsmaczniejsze na świecie.