Kukurydza w kuchni

Kukurydza powinna się pojawiać w naszej kuchni jak najczęściej, ponieważ jest bardzo zdrowa, pożywna i pełna składników mineralnych. Złociste ziarenka są bardzo sycące, a przy tym niskokaloryczne. Kukurydza jest naturalnie słodka, dlatego tak dobrze smakuje zarówno sama, jak i w formie dodatku do przeróżnych dań. Można ją spożywać na zimno w sałatkach czy surówkach, oraz na ciepło- gotowaną w wodze, mleku czy grillowaną. W lecie, kiedy sezon w pełni, przygotujemy z kukurydzy pyszną, kremową i pożywną zupę. Jak gotować kukurydze, z jakimi dodatkami ją serwować, i jak wybrać najlepsze i najzdrowsze okazy? Oto kilka cennych i sprawdzonych porad.

Kukurydza w puszce nie jest absolutnie złym wyborem. Jeśli akurat nie mamy świeżych kolb, ponieważ sezon na kukurydzę dobiegł końca, puszka będzie bardzo dobrą alternatywą. Ważne, żeby wybierać takie produkty, które nie zawierają sztucznych dodatków. Nie jest to trudne. Na rynku jest wiele firm, które mają w swojej ofercie takie jakościowe produkty. Wiadomo, że kukurydza w puszce nie dorównuje smakiem tej świeżo przyrządzonej, ale może być do niej bardzo zbliżona. W puszce znajdują się ziarenka zatopione w delikatnej solance. Nie zmienia to zbytnio smaku, ale wpływa na chrupkość. Dlatego puszkowa kukurydza zawsze jest nieco bardziej miękka. Nadaje się jednak doskonale do rozmaitych sałatek i zup. Będzie też świetnym dodatkiem do tortilli, burgerów czy hod- dogów. Słodka, aromatyczna kukurydza może też stanowić podstaw zup i meksykańskich dań.

Świeże kolby kukurydzy najlepiej nabyć u lokalnych rolników. Będą wtedy najsmaczniejsze. Jeśli kupujemy je w sklepie, zawsze wybierajmy nie za duże, jasne i soczyste egzemplarze. Bardzo duże, wyrośnięte kolby będą za twarde nawet po odpowiedniej obróbce. Młode, jędrne kolby wkładamy do garnka z wrzącą wodą i łyżką cukru lub miodu. Następnie gotujemy pod przykryciem na bardzo małym płomieniu przez ok. 10 do 13 minut. Po tym czasie wyjmujemy kolby z garnka łyżką cedzakową i hartujemy w zimnej wodzie. Gotowana kukurydza nie wymaga wielu dodatków. Sama w sobie jest słodka, chrupiąca i pyszna. Jednak najlepiej smakuje z odrobiną masła i szczyptą soli. Można też użyć ulubionych mieszanek przypraw- ale z umiarem, aby nie zdominowały smaku kukurydzy.

Doskonałą alternatywą dla gotowanej kukurydzy będzie ta grillowana. Lekkie zrumienienie ziaren jeszcze bardziej pokręci ich smak. Grill wydobędzie naturalne aromaty i wzbogaci je o wędzony, dymny posmak. Kolby można położyć bezpośrednio na grillu. Należy je bardzo często obracać, aby ciepło rozchodziło się równomiernie po wszystkich ziarenkach. Dobrym pomysłem na nieco szybsze grillowanie jest wcześniejsze podgotowanie kolb w osolonej wodzie. Wystarczy połowa zalecanego czasu gotowania- resztę zrobi sam grill. Tak przygotowana kukurydzę można spożywać na ciepło podobnie jak gotowaną, lub wyjąć ziarenka z kolby za pomocą ostrego noża i dodać do innych potraw. Grillowanie sprawi, że kukurydza będzie bardziej intensywna w smaku, poprawi się więc i smak naszych dań.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here