Wprowadzenie zdrowej diety nie oznacza wcale, że musimy na zawsze zrezygnować z ulubionych potraw. Niemal każde danie jesteśmy w stanie odpowiednio przerobić. Wymaga to od nas jedynie odrobiny kreatywności. Warto szukać inspiracji i wykorzystywać przepisy stworzone przez inne osoby. Może to znacznie ułatwić nam planowanie spójnego jadłospisu, który będzie idealnie dostosowany do naszych preferencji. Podstawą jest opieranie się na produktach, które są nieprzetworzone. Ograniczamy dzięki temu ilość konserwantów oraz barwników. Wpłynie to na nasze samopoczucie i pozwoli zachować ciało w dobrym stanie. Nawet desery mogą być zdrowe. Kluczowe jest jedynie, aby zrezygnować z gotowych kremów do przekładania. Całość powinniśmy wykonać samodzielnie. Zyskujemy wtedy kontrolę nad składem. Wiele osób nie wie jak zrobić tort, aby był pulchny i sprężysty. Z tego powodu popularne stają się gotowe mieszanki przeznaczone do pieczenia. Jednak wcale nie musimy z nich korzystać. Kluczowe jedynie jest znalezienie odpowiednich proporcji mąki, mleka oraz jajek. Będzie miało to ogromny wpływ na uzyskany biszkopt. Warto testować różne rozwiązania i metody. Na tej podstawie znajdziemy przepis, który spełni nasze wszystkie wymagania i przypadnie nam do gustu. Warto podzielić całość na kilka warstw. Zyskamy wtedy możliwość wykorzystania różnych kremów i stworzenia całych kompozycji smakowych. Od tego może również zależeć wysokość tortu. Szczególnie jeśli zdecydujemy się na użycie dodatkowych owoców wewnątrz. Warto jednak dokładnie przemyśleć co będziemy ze sobą łączyć. Priorytetem zawsze powinna być dla nas spójność. Czasami minimalizm i ograniczenie się do kilku smaków może okazać się najlepsze. Szczególnie jeśli zdecydujemy się na dopełniające się produkty. Warto wykonać własne nadzienie do tortu. Gotowe mieszanki zazwyczaj są mniej smaczne i dość niezdrowe. Idealnie mogą sprawdzić się tu różnorodne serki. W połączeniu z przyprawami uzyskamy ciekawe rezultaty. Możemy korzystać tu z wanilii, która dodatkowo podkreśli słodycz kremu. Jednak dobrym pomysłem jest dodanie kakao lub gorzkiej czekolady. Tort nadal pozostanie wytrawny, ale będzie znacznie bardziej różnorodny. Możemy wtedy skupić się również na połączeniu ze sobą kontrastujących kolorów i stworzeniu spójnej kompozycji. Warto wykorzystywać świeże owoce. Szczególnie w sezonie letnim. Zyskamy wtedy bogactwo smaku. Dodatkowo będą idealnym elementem dekoracyjnym, który możemy umieścić na samej górze naszego wypieku. Czekoladowa polewa doskonale łączy się z czerwienią. Kwaśne porzeczki mogą skutecznie zrównoważyć słodycz kremu. Szczególnie jeśli wykorzystamy je również w poszczególnych warstwach. Jednak równie dobrze możemy zdecydować się na bardziej świeże warianty. Pomarańcze i kiwi będą komponować się z jasnymi barwami. Uzyskamy wtedy typowo letnie zestawienie. Dopasowanie konkretnych gatunków zależy jedynie do nas i naszej wizji całego wypieku. Jednak warto dbać o estetykę. Dzięki temu tort będzie znacznie bardziej zachwycał.